Wiskunde Olympiade

Woensdag 26 juni 2002 - ROOSENDAAL

Voor Taco Vader (16) staat de zomervakantie voor een belangrijk deel in het teken van zijn favoriete vak wiskunde. Met vijf andere studenten vertegenwoordigt de leerling van het Gertrudis College ons land van 19 tot 30 juli in Glasgow op de Wiskunde Olympiade.

Die uitverkiezing heeft hij te danken aan zijn klassering in de Kangoeroe-wedstrijd, die eerder dit jaar is gehouden onder middelbare scholieren. Tijdens de tweede ronde in Valkenswaard werd hij zesde. Daardoor mag hij onder anderen met Thomas Beuman uit Bergen op Zoom binnenkort naar Glasgow.

Ook al kan Taco aardig uit de voeten met sommen, dat neemt niet weg dat hij geen hoge verwachtingen heeft van zijn deelname aan de Olympiade. ‘Dat geldt voor alle Nederlanders’, zegt hij. ‘In Glasgow kom ik Chinese en Amerikaanse deelnemers tegen die gericht trainen voor dit soort evenementen. Die deelnemers zien alles veel sneller. Als één van die twee landen geen goud of zilver haalt, dan gebeurt er iets geks. Een derde plaats is voor Nederland het hoogst haalbare, maar zelfs dat wordt al een zware opgave. Want er zijn toch zo'n driehonderd deelnemers.’

Vrijdag worden de zes Nederlandse deelnemers eerst nog in Den Haag verwacht op het Ministerie van Onderwijs. Dat ministerie betaalt de reis. Voorafgaand aan de Olympiade wordt het Nederlandse team 28 juni ontvangen door staatssecretaris Adelmund.

Artikel uit BN/DeStem van 02-08-2002